NYHET

Ansvarsfull budget för 2025: Västra Götalandsregionen satsar på sjukvård, utveckling och klimat

Idag presenterar Västra Götalandsregionen en budget för 2025 som prioriterar sjukvården, regional utveckling och klimatfrågan. Trots ekonomiska utmaningar visar budgeten på ansvar och framtidstro, med betydande satsningar på vård, kollektivtrafik och miljöarbete. Janette Olsson förklarar hur regionen tar steget mot en hållbar och välmående framtid.

Exempelbild

Från vänster: Madeleine Libren, Janette Olsson, Linda Åshamre och Maria Brauer från Göteborgsområdet.

Idag beslutar vi i Västra Götalandsregionen budgeten för 2025. Det är en budget som tar ansvar för vår region, som fortsatt står inför tuffa ekonomiska utmaningar. Vi ser å andra sidan att läget för regionen ljusnar, tillväxten tar fart, inflationen dämpas och styrräntorna sänks.

🚑 Genom att vår ledning och styrning tagit ansvar i sjukvårdskrisen börjar vi nu se effekter där vi har brutit kostnadsutvecklingen. Det innebär att vi kan satsa 3045 miljoner kronor mer till sjukvården jämfört med 2024. Rödgrön Lednings prioritet är att se till att sjukvården får de resurser den behöver, även om det fortsatt är ett tufft läge på våra sjukhus.

🚋 Vi låter inte våra invånare betala priset för den passiva regeringen. Vi satsar 220,5 miljoner kronor mer på regional utveckling för att värna om det goda livet i vår region. Kollektivtrafiken ska vara pålitlig och kulturen ska få överleva, även när den regeringen har minskat sina statliga anslag.

🌳 Klimatfrågan är vår tids största utmaning. Därför avsätter vi i vår budgeten för 2025 hela 21.7 miljoner kronor mer till klimatarbetet i vår region. Det är ett steg mot en hållbar framtid där vi minskar vårt klimatavtryck och kliver in i den gröna omställningen.

🌹 Det är en budget som tar ansvar för Västra Götalandsregionen!

/ Janette Olsson, ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.